dissabte, 19 d’abril del 2008

" 3. Seguiment i evolució personal en la creació de la webquest"

La 2a PAC de l’assignatura consisteix a elaborar una webquest per dirigida a treballar la interculturalitat . Us he de confessar que en un principi aquesta activitat em feia molt de respecte ja que, a diferència de la companya Judit Benavent, mai havia emprat a classe i menys elaborat una webquest. Per aquest motiu, immediatament després de llegir l’enunciat de la tasca em vaig posar a reflexionar sobre la meva pràctica a l’aula destinada a promoure el coneixement i el respecte de la diversitat cultural. Em venien algunes idees al cap, però no sabia com aplicar-les a l’entorn en webquest. Aleshores, em va venir al cap el tema de socials que estava treballant amb el meu grup de 6è: l’Edat Moderna. Vaig recordar que el dia anterior havia explicat a classe que gràcies al descobriment d’Amèrica podem gaudir d’aliments, com ara, el tomàquet, les patates, el cafè, el cacau... L’alumnat es va sorprendre molt del fet que aliments tan integrats en la nostra cuina no siguin autòctons. També vam parlar de plats que malgrat ser propis d’altres pobles estan força presents en les nostres taules o cartes de restaurants. Així va ser com l’alumnat immigrant va intervenir, explicant algunes de les receptes típiques del seu país que prepara la mare o el pare. Llavors se’m va acudir de treballar l’intercanvi cultural a partir de la influència gastronòmica entre pobles i ho vaig proposar a les meves companyes de grup: l’Anna Maria i la Carme. Com que totes dues hi van estar d’acord, vam començar a treballar sobre el tema.

La nostra webquest consta de dues parts: una dedicada a la recerca sobre menjars i l’altra dedicada a la reflexió sobre actituds racistes mostrades en dos vídeos( Racisme a Espanya: agressió a una immigrant i “ Black or White” de Michael Jackson).
A través de la recerca de l’origen d’alguns aliments( tomàquet, patata, cafè...), de plats típics de les nostres terres que els facin servir i de receptes típiques d’altres països, pretenem que l’alumnat se n’adoni que l’intercanvi cultural és un fet que ha existit sempre i que constitueix una font de riquesa.
Per tal de reforçar el sentiment de rebuig vers la intolerància, vam afegir dos vídeos per tal que l’alumnat expressés la seva opinió sobre les conductes racistes que reflecteixen.
Així doncs, amb la nostra webquest ens proposem desenvolupar en l’alumnat actituds tant de respecte i valoració vers la diferència com de rebuig vers el racisme i la intolerància. També perseguim que l’alumnat porti a terme el diàleg i la comunicació per intercanviar punts de vista atès que ha de realitzar les activitats en petit grup( 4 ó 5 persones) i finalment posar en comú les seves opinions en un debat amb tota la classe.

És per això, que penso que la nostra webquest respon als tres nivells d’interculturalitat: d’una banda, el nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement sobre la diversitat cultural a través del treball de recerca sobre aliments i receptes; d’una altra, el nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors a través de la negociació i el consens exercits en el treball en grup i; per últim, el nivell alt o de transformació cultural tant a través de la descoberta de la integració d’aliments d’altres països en la nostra cuina, donant lloc a receptes típiques que d’altra manera no existirien, com ara, el pa amb tomàquet, la paella.... com a través de l’intercanvi d’idees tant en petit com en gran grup per arribar a conclusions més riques i completes.
Al llarg del procés de creació de la webquest, nosaltres mateixes també hem pogut experimentar aquests nivells d’interculturalitat. En primer lloc, ens hem documentat per tal de proposar a l’alumnat les activitats de recerca sobre els aliments. En segon lloc, hem negociat els continguts i format de la webquest. I per últim, l'hem elaborat a partir de l’intercanvi i la fusió d’idees aportades per totes tres.

Tenint en compte els nivells d’interculturalitat fomentats, penso que la nostra proposta treballa conceptes interculturals, com ara, diversitat cultural i particularisme a través del descobriment de pràctiques culinàries pròpies de cada poble, universalisme a través de la comprovació dels trets comuns entre hàbits alimentaris dels diferents pobles, processos d’intercanvi i fusió cultural a través de la constatació de la integració d’aliments foranis en algunes de les nostres receptes típiques( mestissatge, melting pot, aculturació...) i pensament postcolonialista i relativisme a través del reconeixement i l’acceptació dels drets i les opinions de tothom. També es rebutgen concepcions contràries a l’interculturalisme, com ara, la jerarquització cultural i l’etnocentrisme a través del tractament equitatiu vers els hàbits alimentaris dels diferents pobles i la diversitat d'opinions dels companys, el fonamentalisme cultural rebutjant la discriminació per raons culturals, el xoc cultural demostrant que la convivència i l’intercanvi són possibles i la irreductibilitat comprovant els trets comuns alimentaris entre pobles.
La nostra webquest, a l’igual que els jocs plantejats pel Joel, també utilitza les TIC per mostrar a l’alumnat actituds violentes reals i actuals practicades vers la diferència. Com en el cas d’en Joel, aquest recurs ens serveix de punt de partida per guiar l’alumnat cap al desenvolupament d’actituds de rebuig vers la intolerància i el racisme a través d’un qüestionari de reflexió per cada vídeo i d’un debat posterior a classe. Ara bé, a diferència del nostre protagonista de la PAC1, les meves companyes i jo hem exposat les nostres idees i opinions al llarg de la creació de la webquest i hem arribat a acords sobre aquesta.

Pel que fa a la forma d’organitzar-nos, totes tres vam escollir l’apartat que volíem dissenyar i ens vam fixar un calendari per fer les nostres propostes. Després cadascuna va realitzar les seves aportacions sobre la feina de les altres per tal d'incorporar les modificacions oportunes en funció d’aquestes. Penso que en general hi ha hagut un bon clima d’interacció i d’entendiment entre totes tres la qual cosa ha resultat molt enriquidor. I és que com es posa de manifest en l’apartat de les conclusions de la nostra webquest:



“la diversitat és font de riquesa”



i com defensa en Michael Jackson


“ prejudici és ignorància”

dissabte, 5 d’abril del 2008

En commemoració del 40è aniversari de la mort de Martin Luther King

Martin Luther King va néixer a Atlanta( Georgia) el 15 de gener de 1929 i va morir assassinat a Memphis el 4 d'abril de 1968. Va proclamar els drets de la població negra, organitzant moltes mobilitzacions per al dret al vot, la no discriminació i altres drets civils bàsics que van acabar sent promulgats en les lleis dels Estats Units amb l'aprovació dels Drets Civils i l'Acta dels drets de votació. La seva defensa per la no violència el va fer guanyar el Premi Nobel de la Pau l'any 1964. Martin Luther King és considerat un heroi de la història dels Estats Units.

Per recordar la seva tasca, a continuació podeu veure el vídeo del seu famós discurs "I have a dream" (Tinc un somni) l'any 1963 i un link amb la seva traducció al castellà.


TENGO UN SUEÑO (I HAVE DREAMS) – Martín Luther King.
Discurso durante la Marcha a Washington por Trabajos y por la Libertad
28 Agosto 1963


Material per treballar a l'aula.

Hola,
he trobat el vídeo anomenat "Xenofòbia" i se m'ha acudit penjar-lo perquè el veieu. Crec que és un material que podria provocar discrepàncies entre docents, semblants a les causades pels jocs entre en Joel i la Berta, a l'hora de decidir si és adequat per treballar la interculturalitat a classe. Jo hi he estat reflexionant. D'una banda és bo perquè reflecteix prejudicis per qüestions de raça, discapacitats... aplicades, fins i tot, a persones destacades en algun àmbit. Però d'una altra banda, mostra expressions políticament incorrectes i susceptibles de ferir la sensibilitat de l'alumnat, com ara, " basura negra", " moraco asqueroso", " sudaca"... que a mi em fan dubtar sobre la seva conveniència. Ja sé que al debat sobre els jocs d'en Joel vam concloure que els efectes dels recursos didàctics emprats depèn de l'enfocament i de la planificació del professorat. M'agradaria que donguéssiu la vostra opinió al respecte, tant a partir de l'enquesta del lateral com a través de l'aportació de comentaris per poder arribar a una reflexió més ajustada.