dilluns, 31 de març del 2008
Comentaris sobre els blogs dels companys
dilluns, 17 de març del 2008
2. Debat
El debat s'ha estructurat en dues carpetes. En la carpeta A, hem començat reflexionant sobre la naturalesa dels jocs( racistes o antiracistes) i hem acabat valorant si el fet de mostrar actituds violentes generen en l'alumnat aquest tipus de conductes. En la carpeta B, hem analitzat la conveniència pedagògica dels jocs i les actuacions de cada tutor.
Aquestes conclusions resulten molt profitoses, com he comentat anteriorment, perquè ens ajuden a reflexionar sobre la nostra pròpia pràctica. Ens fa adonar que l'èxit de les nostres programacions no es basa únicament en els recursos didàctics seleccionats, sinó en l'anàlisi del context en què s'aplicaran aquests. En Joel tria uns vídeojocs com a recurs motivador per a l'alumnat, aprofitant les noves tecnologies. Ara bé, l'assoliment dels seus propòsits( trencar estereotips i fomentar un sentit crític) està condicionat per la seva habilitat per conduir les actuacions de l'alumnat al llarg del procés, identificant i modificant possibles conductes intolerants i transformant-les en actituds de respecte vers la diversitat cultural, i de rebuig i de reacció crítica davant situacions de discriminació social.
diumenge, 2 de març del 2008
Inici
Aquest quatrimestre he triat l’assignatura d’Interculturalitat i Educació ja que penso que em pot ajudar molt en la meva pràctica educativa a l’escola, tenint en compte que la majoria de l’alumnat al meu centre és immigrant.
Per aquest motiu, espero que en aquesta assignatura trobi orientacions per millorar el tractament d’aquest alumnat, com ara:
- com realitzar la seva presentació davant del grup per fomentar la seva integració.
- quines activitats poden resultar més oportunes per conèixer les tradicions d’aquests països i a la vegada explicar les nostres, comprovant així possibles diferències i aspectes comuns...i fomentant l’interès vers el seu descobriment.
- quines activitats afavoreixen la creació d’un clima de respecte i tolerància vers la diversitat, tot considerant-la una forma d’enriquiment cultural i personal...
Quins continguts i competències poden ser necessaris per abordar aquesta assignatura?
Personalment crec que entre d’altres poden ser:
- en primer lloc, conèixer la creixent presència d’alumnat immigrant a les aules, tant a l’inici de curs com durant i, fins i tot, a punt de finalitzar.
- en segon lloc, conèixer l’organització que requereix l’acolliment i tractament d’aquest alumnat( aula d’acollida, adaptació del material, tipus d’interacció en l’aula ordinària...) i ser conscient de la necessitat de planificació prèvia per part del professorat i de treball en equip per part de tots els implicats( tutor/a, mestre/a d’aula d’acollida, especialistes...)
- en tercer lloc, ser capaç d’atendre aquest alumnat sense deixar de banda la resta del grup i de crear situacions d’interacció que fomentin un ambient el més normalitzador i integrador possible.
- en quart lloc, ser capaç de fomentar el respecte i l’acceptació de la diversitat cultural lingüística... de l’alumnat.
- en cinquè lloc, ser capaç de crear un clima de confiança i de valoració vers totes les cultures.
Penso que aquests continguts són imprescindibles per poder abordar aquesta assignatura. Es tracta de capacitats que poden semblar molt evidents i fàcils d’identificar, però molt més complexos de posar-los en pràctica.
Com he explicat anteriorment, espero que aquesta assignatura em resulti d’ajudar per millorar la meva pràctica educativa, tot reflexionant sobre ella i adquirint noves orientacions ( activitats, material...) El que no sabia era que també aprendria a fer el meu propi blog. La veritat és que no en tinc experiència i per això m’hi hauré d’esforçar molt. Però trobo que és un altre coneixement que també em pot ajudar com a recurs. Per tant, espero que aquesta activitat m’ajudi no només a aprendre a fer utilitzar més eines internautes, sinó també a trobar la seva aplicació a situacions educatives i per suposat al treball de la interculturalitat a l’aula i el centre.