dijous, 22 de maig del 2008

" 5. Tancament de l'assignatura i avaluació"


Hola a tothom!

No sé a vosaltres, però per a mi sembla que era ahir quan iniciàvem aquesta aventura de l'ús de les TIC aplicades a la Interculturalitat: elaboració d'un Blog, d'una WebQuest... Quina feinada!!!! Al principi com alguns/es de vosaltres em vaig espantar una mica, però a poc a poc he anat perdent la por a aquests recursos.

Al llarg de l'assignatura hem realitzat 3 PACs a través de les quals hem experimentat el treball intercultural mitjançant les TIC des de diferents postures: com a membres d'un debat sobre la convenìència pedagògica d'uns vídeojocs( " Kick a migrant" i " Newsgaming"), com a creadors de material on line( WebQuest) i, per últim, com a avaluadors d'un recurs ja existent( Projecte KulTIC). Paral·lelament, hem anat recopilant en un Blog( PAC4) les impressions i les conclusions extretes a partir d'aquestes activitats, seguint les indicacions de l'Eli i de l'Enric. I així, gairebé sense adonar-nos-en, ja tenim el nostre Blog!

Per a mi, el Blog ha contituït un espai de resum i d'intercanvi de punts de vista: hem expressat les nostres idees i, a la vegada, hem pogut conèixer les dels companys de l'assignatura. Aquesta tasca m'ha resultat molt enriquidora ja que m'ha servit per endinsar-me en el maneig d'aquest entorn, per fer balanç de cada activitat i per aprendre de les vostres interessants aportacions i perspectives. Per tant, l'elaboració del Blog ha exercicit una tasca pedagògica molt important en el nostre aprenentatge al llarg del semestre pels següents motius:

  • ha fomentat el nostre paper actiu en la construcció de coneixements, tal com proposa el constructivisme.
  • ha promogut el treball col·laboratiu a través de la posada en comú de les nostres interpretacions.
  • ha generat la creació d'una Zona de Desenvolupament Proper a través de l'intercanvi entre iguals.
  • ha possibilitat l'ensenyament adaptatiu ja que ha respectat el ritme de treball de cadascú( dins d'uns terminis de temps) i ha permès diferents graus d'implicació i de producció( tot complint uns mínims)
  • ha afavorit l'aprenentatge significatiu ja que hem anat relacionant els nostres coneixements previs amb els nous continguts proposats.

Per resumir, penso que el Blog ha desenvolupat diverses funcions clau en aquesta assignatura:

  • ha ensenyat el maneig d'aquest mitjà als que el desconeixíem.
  • ha servit per destacar les idees més rellevants i/o els aspectes més interessants de la nostra intervenció en cada PAC.
  • ha actuat de suport emocional, exposant les vivències, dificultats i inquietuds( similars o diferents) dels companys en les mateixes activitats.

A més a més, vull destacar que l'encert dels dos consultors a l'hora de planificar aquesta tasca. Durant els últims dies del termini de lliurament de cada PAC, ens han anat comunicant les entrades que havíem de realitzar. Trobo que els moments escollits per fer aquestes indicacions han sigut mot oportuns perquè ens han donat prou temps per tenir les idees ja força elaborades i la feina de la PAC corresponent gairebé enllestida.

Com he esmentat anteriorment, el Blog ha respectat el ritme de treball de cadascú permetent tant l'ús exclusivament instrumental( respondre a les 5 entrades) o com un altre de més personalitzat( afegir notícies, imatges...) En el meu cas, igual que molts de vosaltres, quan he pogut, he intentat completar una mica el Blog amb informacions relacionades amb l'assignatura, com ara, la conmemoració del 40è aniversari de la mort de Gandhi, la celebració del Dia Internacional de la Diversitat... La veritat és que tots hem fet aportacions molt interessants, però la manca de temps per la dedicació a d'altres assignatures, no m'ha permès visitar els vostres blogs tantes vegades com m'hauria agradat( suposo que us ha passat el mateix). De totes maneres, d'aquí uns dies, disposaré de més temps lliure i aprofitaré per fer un tomb més pausat pels vostres blogs. Així doncs, les meves perspectives en relació a l'ús del blog un cop finalitzada l'assignatura són: visitar amb més calma els vostres blogs, introduir, quan em sigui possible, informació relacionada amb la interculturalitat per elaborar-ne un recull de dades, recursos... Bones intencions no em falten, però he de ser sincera: tot dependrà del temps que tingui.


Bé, i quina valoració faig de l'assignatura?

Personalment, m'ha servit per conèixer un munt de recursos informàtics que ignorava. Aquests els podré aplicar tant al treball de la interculturalitat com d'altres continguts. Gràcies a aquesta assignatura he après a crear WebQuest i, també, he pogut descobrir l'ampli ventall de materials ja produïts. Això em permet tenir una base de dades de recursos per saber triar el més oportú com a mestra o per saber aconsellar el més adequat com a psicopedagoga. Així mateix, aquesta assignatura m'ha motivat a reflexionar sobre el tractament de les actituds vers la diversitat amb l'alumnat i conceptes relatius a la interculturalitat. Per descomptat, en la nostra tasca diària a l'aula estan presents i transmetem valors de respecte, convivència... Però molts cops, la tensió de la feina, la premura de temps per assolir els objectius més conceptuals exigits pels pares( acabar llibres o quadernets, la preparació d'alguna festa...) fan que aquests es treballin inconscientment, sense una programació explícita, més aviat com a currículum ocult. Aquesta assignatura m'ha aportat idees i estratègies, com ara, quins objectius pretendre, quins continguts treballar, quins materials emprar, quins obstacles poden sorgir... per disposar d'eines per planificar de forma més sistemàtica el desenvolupament de la interculturalitat, la qual cosa millorarà sens dubte els resultats obtinguts. Els constants moviments migratoris i intercanvis culturals fan que la interculturalitat esdevingui un tema de molt en boga, del qual se'n parla molt emprant termes, com ara, políticament correcte, etnocentrisme, globalització... Però, tinc la sensació que hem incorporat aquestes paraules en el nostre vocabulari més per imitació dels missatges que rebem( notícies, articles d'opinió...) que per comprensió real del seu significat. Això pot provocar que les utilitzem perquè estan de moda. Gràcies a aquesta assignatura, he pogut analitzar amb més deteniment l'entrellat d'aquests conceptes que em capacitarà a fer-ne un ús més adequat i amb coneixement de causa.

En conclusió, penso que l'assignatura m'ha resultat molt profitosa ja que m'ha permès perdre la por a les noves tecnologies i, a més, m'ha donat un coneixement més ampli sobre el treball intercultural a l'aula( objectius a assolir, continguts a treballar, possibles activitats, recursos, metodologia...) i una comprensió més profunda de termes relacionats amb la interculturalitat.


Continuem en contacte!

dimecres, 21 de maig del 2008

21 de Maig Dia Internacional de la Diversitat Cultural


Hola a tothom,
avui mentre feia el meu passeig matinal, he sentit a la ràdio que avui 21 de Maig és el dia Internacional de la Diversitat Cultural. Segurament, si hagués sentit aquesta notícia abans de fer aquesta assignatura, no li hauria parat gaire atenció i al cap d'una estona l'hauria oblidat. En canvi, avui m'ha interessat força i he pensat de buscar-ne informació i comunicar-la al blog. Resulta que després de la Declaració Universal de la UNESCO sobre la Diversitat Cultural el mes de novembre del 2001, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 21 de Maig com el " Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament( Resolució 57/249),
Per si us interessa, us adjunto el missatge d'enguany del Sr. Koichiro Matsuura, Director General de la UNESCO, amb motiu d'aquesta celebració.


Buscant aquesta informació he trobat una altra curiositat: el 22 de Maig és el Dia Internacional de la Biodiversitat. Sembla ser que el juny de 1998, un grup de cinetífics es va reunir durant 24 hores seguides per intercanviar coneixements i confeccionar un inventari de la diversitat biològics en una àrea propera a Boston( EEUU). L'any següent, la revista GEO d'Alemanya va organitzar el primer " Dia de la Diversitat Biològica" al seu país, Àustria i Suïssa. Científics, estudiants i membres de la comunitat es van reunir també durant 24 hores per buscar plantes i animals en un cercle de 12 Km i van trobar-ne moltíssimes espècies, fins i tot, algunes de desconegudes per a la ciència fins llavors.


Espero que aquest informació sigui del vostre interès.


Elena


dilluns, 12 de maig del 2008

" 4. Valoració personal de l'avaluació dels recursos telemàtics per la interculturalitat"

En la 3a PAC d'aquesta assignatura, hem hagut d'avaluar el Projecte KulTIC que constitueix un recurs educatiu en línia dedicat al treball de la interculturalitat.

Personalment, considero que l'aprenentatge que he realitzat amb aquesta tasca em resultarà molt útil tant actualment com a mestra com en un futur com a psicopedagoga. El fet d'analitzar tant la proposta KulTIC com altres materials, m'ha permès descobrir una sèrie de recursos que abans ignorava. És més, segurament si no fos per aquesta assignatura, hores d'ara les continuaria desconeixent. Aquesta feina no només m'ha aportat un conjunt d'estratègies per planificar un treball sistemàtic i interdisciplinar tant d'interculturalitat com d'informàtica , sinó que també m'ha obert les portes per continuar investigant sobre les possibilitats i les ofertes existents en aquest entorn per emprar-les quan cregui oportú. A més, la posada en pràctica d'aquests a l'aula( tant ja creats com elaborats per mi) em donarà un bagatge que em capacitarà millor com a psicopedagoga per orientar i informar altres docents sobre aquest recurs.

Trobo molt important que com a psicopedagogs/ues elaborem la nostra pròpia base de dades sobre les propostes existents d'aquest recurs, classificant-les segons els conceptes i els valors que poden treballar. Aquesta informació ens facilitarà la identificació d'aquelles més adequades per satisfer les necessitats de cada situació, com ara, la demanda per part d'un centre per solucionar un problema de convivència entre alumnat, l'aportació d'estratègies a un claustre per dissenyar un projecte destinat a la interculturalitat, la programació de cursos de formació per al professorat per conèixer i crear aquest tipus de recurs, etc.

En resum, aquesta tasca de recerca sobre el projecte KulTIC, proposada en la PAC3 està relacionada tant amb la PAC2 com amb la PAC1 ja que totes tres es centren en el coneixement i l'ús de les TIC per treballar la interculturalitat. La PAC1 ens va fer una primera presentació d'aquest recurs a través d'una situació de discrepància d'opinions entre dos docents( la Berta i en Joel) sobre la conveniència pedagògica de dos jocs que a simple vista resultaven certament controvertits. La PAC2 ens va proposar de crear per grups una webquest per crear una postura crítica i de rebuig vers els prejudicis i la violència vers la diversitat cultural. Un cop coneguts i aplicats els procediments per elaborar una webquest, la PAC3 promou que ampliem els nostres coneixements sobre el tema, analitzant i valorant un material ja preparat. Així doncs, a través d'aquestes tres activitats hem anat adquirint un coneixement sobre aquest material de forma progressiva i des de diferents postures: com a crítics en un debat( PAC1), com a creadors( PAC2) i com a investigadors i avaluadors( PAC3). Crec que aquesta manera d'abordar el tema resulta molt enriquidora ja que ens aporta un coneixement des de diferents àmbits la qual cosa ens permet crear-ne una visió més completa i ajustada, tot reconeixent els seus avantatges i dificultats a l'hora de posar-lo en pràctica.